Blog

Later als ik groot ben….

Het is zondagochtend en er heerst een zeldzame rust in huis.

Mijn oudste twee kinderen zijn bij mijn ex-man. De jongste van nog geen half jaar, doet een dutje. Een heerlijk moment om weer eens samen met mijn man aan de keukentafel op mijn gemak de krant te lezen. “Moet je horen” roep ik tegen manlief, als ik weer eens iets lees wat me boeit. En gedaan is het met zijn rust…

Pure passie

Ik lees over de overleden Jan Jaap Haspels. Meneer Haspels leidde jarenlang met veel passie het Utrechtse Museum Speelklok.

De volgende teksten blijven op mijn netvlies branden, zetten mijn brein in werking en laten mijn hart een sneller ritme kloppen:

  •  tomeloze passie
  •  met hart en ziel en grote kennis
  •  met enorm geloof
  •  hier kun je iets bijzonders van maken
  •  hij was er altijd mee bezig

Hart volgen

Zijn studiegenoten kregen serieuze, goedbetaalde banen. En meneer Haspels? Die koos voor zijn passie: de orgels, het museum! Dat leverde hem de titel op: ‘die rare Haspels met zijn orgeltjes’. Wat zullen zijn ouders daarvan hebben gedacht? En zal hij zelf zijn twijfels hebben gehad, of klopte zijn hart volledig en onverstoorbaar voor de orgels?

Succes

Zijn inzet en passie lieten het museum uiteindelijk uitgroeien van rariteitenkabinet tot een serieus museum met internationale allure. Het avonden op rij promoten van zijn museum en het werven van fondsen, zijn grenzeloze inzet, wierpen volop vruchten af. Misschien ging het bij meneer Haspels ook weleens met bloed, zweet en tranen, maar vooral toch met hart en ziel!

Pffff, nog even doorbijten

Wat een verschil met de 61-jarige dame die ik eerder deze week sprak. Uitgeblust was ze en het beetje hoop dat ze nog in zich had, was gericht op een door haar gewenste vertrekregeling van haar werkgever. Ze was het helemaal zat haar werk, al jarenlang eigenlijk. Een schril contrast met de passie van meneer Haspels.

Succes of passie

Als ik mensen over hun passie spreek, gaat het zo vaak over een keuze. Een keuze tussen zakelijk succesvol zijn (geld) of het volgen van hun passie. Maar wat als het nu eens andersom werkt…? Wat nu, als je je pas echt succesvol voelt, wanneer je werk doet waar je passie voor voelt…?

Mijn passie

Ik werkte zelf een tijdlang vooral met als doel, een goed inkomen te verwerven voor mijn gezin. En om zo na mijn lange werkdag eindelijk dingen te kunnen doen, die ik echt leuk vond. Sinds ik mijn roer heb omgegooid, voelt werken niet meer als een noodzakelijke taak in mijn leven. Maar als iets wat ik WIL doen, ieder vrij uurtje van mijn dag! En wie weet op een dag, besef ik dat ik mij succesvoller voel dan ooit. Besef ik dat ik ook een meneer Haspels ben geworden…

Geld speelt geen rol

Is jouw werk je passie? Of kijk je net als vele andere uit naar de dag dat je de loterij wint, of de dag dat je met pensioen mag. Zodat je eindelijk kunt gaan doen, wat je echt leuk vind… Dat waar jouw hart voor klopt?

  • Wil je je passie ont-dekken?
  • Heb je een duwtje in de rug nodig?
  • Je wilt wel, maar het lukt nog niet?

 

Naar ont-wikkeling

Afspraak maken

maak een afspraak