Blog

Naar welke aap luister jij?

Heb jij ze al ontdekt die twee apen op je schouders?!

Twee apen

Deze twee apen zitten er al sinds je kindertijd. Waarschijnlijk heb je wel doorgehad dat er regelmatig in je oor gekwetterd wordt. Maar heb je ook al door dat het niet uit één mond komt, maar uit twee monden?


Helpende gedachten

Op je ene schouder zit een aap die positieve dingen in je oor fluistert en die relativeert. Een aap die je troost, aanmoedigt en steunt. Die je vertelt dat je goed bent, zoals je bent en dat het allemaal wel goed komt. Kortom een aap die jouw aandacht verdient! 


Niet-helpende gedachten

Op de andere schouder zit een aap die nou niet echt lekker helpt. Deze aap is kritisch en zaait twijfel. Het is een aap die je vertelt dat het allemaal jouw schuld is en dat je dom bent. Een beestje dat je zelfvertrouwen en goede humeur doen afnemen…

 

Stress

Wanneer je gestrest bent of niet lekker in je vel zit, dan weet die niet-helpende aap dat feilloos. Dat is het moment dat hij actief wordt en je voortdurend bestookt met negatieve gedachten. En als hij de kans krijgt, dan gaat zijn fluisteren over in schreeuwen, zodat je maar vooral naar hem luistert en niet naar de helpende aap op je andere schouder.

 

Waar kies jij voor?

Nu je weet dat er niet één, maar twee apen op je schouders zitten, ben je een grote stap verder. Je hebt nu namelijk de keuze, naar welke aap je wilt luisteren.
Je zult dan gaandeweg ook gaan ontdekken dat de helpende-aap, met een beetje aanmoediging en training, een kei is in het ombuigen van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten.

Zo werkt het

Een klein voorbeeld van de influisteringen van de niet-helpende aap en de positieve invloed daarop van de helpende aap:

Gedachte 1:

Niet helpende aap: Het lukt me nooit
Helpende aap: Stap voor stap lukt het me

Gedachte 2:

Niet helpende aap: Ik moet alles goed doen 
Helpende aap: Het hoeft niet altijd perfect

Gedachte 3:

Niet helpende aap: Ik moet lief zijn
Helpende aap: Het is goed, als ik mijn grenzen aangeef

Hulp nodig met je apen

De beide apen krijgen op de werkvloer aandacht, tijdens het Sterk met Stress trainingsprogramma.
Wanneer je persoonlijk last hebt van een hardnekkige aap, neem dat gerust contact op.

  

Naar ontwikkeling 

Afspraak maken

maak een afspraak